Welkom  de Nizinny Puppies Fokken Shows Medisch Foto's Evenementen Contact Links

Anaalklieren

Soms zie je dat een hond met zijn kont over de grond schuurt of zich vooruit trekt met de voorpoten terwijl de kont over de grond schuurt. Men noemt dit sleetje rijden.
Een hond gaat sleetje rijden of schuren omdat hij jeuk en of pijn heeft.  Soms gaat de hond geen sleetje rijden maar bijten bovenop de kont. Ook dan is het goed om te kijken of hij een irritatie heeft op de plek waar hij bijt, of dat het toch van de anaalklieren afkomt. Ook veelvuldig likken rondom de anus is een teken dat er iets niet in orde is.

Belangrijk is het om te kijken waar dit gedrag vandaan komt.

Aan de beide zijden van de anus bevinden zich anaalkliertjes. Deze zijn ongeveer zo groot als een erwt. In deze anaalklieren wordt een sterk ruikende stof aangemaakt.
Via afvoerkanaaltjes kan de vloeistof uit deze klieren naar buiten.
Elke keer als de hond gepoept heeft vallen er een paar druppels van deze stof uit, via de afvoerkanaaltjes.

 

Deze druppels ruiken zeer sterk en door deze geur uit te zetten bakenen honden hun territorium af. Vroeger roken de wolven door deze druppels over de ontlasting dat een bepaald gebied al bezet was door andere wolven en konden ze een ander gebied uitzoeken.
Heel soms kan een hond uit pure angst of paniek zijn anaalklieren leeg knijpen.
Soms raken de buisjes waaruit de druppels vallen verstopt waardoor de vloeistof zich ophoopt in de klieren. Deze worden dan groter en zullen irritaties veroorzaken. Deze irritaties kunnen dan jeuk en of pijn zijn. Als de hond dit gedrag, het sleetje rijden, bijten of likken, vaker vertoont dan is het belangrijk om een dierenarts te laten kijken of de anaalklieren verstopt zitten. De dierenarts kan ze dan handmatig uitknijpen. Doe je niets dan kunnen deze anaalklieren gaan ontsteken en in sommige gevallen openbarsten. Dit moet natuurlijk voorkomen worden en daarom is het zo belangrijk om dit gedrag goed in de gaten te houden. In sommige gevallen is uitknijpen niet voldoende door een ernstige ontsteking en zullen de anaalklieren operatief verwijderd moeten worden.

Sommige mensen knijpen zelf de anaalklieren van hun hond uit. Dit is natuurlijk mogelijk. Maar als je niet weet hoe het moet kun je dit beter niet zelf doen. Als je het verkeerd doet of teveel kracht zet kun je de anaalklieren kapot knijpen en komt de vloeistof in het lichaam vrij wat ook weer nare ontstekingen kan veroorzaken. Ga dus niet zelf proberen als je niet precies weet hoe het moet.

 

 

 

NIZINNY VERBOND NEDERLAND