Welkom

Op de website van het Nizinny Verbond Nederland. 

Het loopse teefje:

 

Verschijnselen:

De vulva zwelt op

De reuen raken erg geïnteresseerd in de teef (wat de teef niet leuk vindt)

Na enkele dagen begint de teef te vloeien (= 1ste dag van de loopsheid, de pro- oestrus). Deze uitvloeiing is in het begin bloederig en gaat later over in een bruin waterige uitvloeiing.

Tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar, de oestrus: ze kan drachtig worden. In deze periode worden reuen niet meer door de teef weggejaagd. De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu.

Progesteron bepaling:

Meestal vindt de eisprong rond de 10de dag van de loopsheid plaats. Er zijn echter gevallen bekend waarbij de eisprong al binnen 5 dagen plaatsvond, maar ook zelfs op de 24ste dag. Wanneer je een ervaren dekreu hebt, kun je aan hem wel merken wanneer de juiste dag daar is. Moet je voor de dekking naar een andere fokker, dan is het aan te bevelen een progesteron bepaling bij de dierenarts te laten doen. De dierenarts kan dan precies bepalen wanneer de teef de eisprong heeft.

Progesteron bepalingen worden gedaan door afname van bloed uit het voorpootje of de hals. Progesteron bepalingen kan vanaf ongeveer de achtste dag van de loopsheid.

De dekking:

De dekking verloopt als volgt: de reu en de teef worden bijeen gebracht op een plaats waar zij zich beiden op hun gemak voelen, en leren elkaar onaangelijnd kennen. Vervolgens begint het paringsspel: de honden spelen en rennen wat. (Bij een ervaren reu blijft dit spel vaak achterwege.) Dan vindt de eigenlijke dekking plaats. Vervolgens kunnen de honden gaan `hangen', dat wil zeggen dat de penis nog opgezwollen in de vagina wordt vastgeklemd. Stel de honden indien nodig op hun gemak, probeer het `hangen', dat soms wel 45 minuten kan duren, in geen geval te laten ophouden door er bijvoorbeeld een emmer water overheen te gooien. Nadat de zwelling is verminderd, trekt de reu zich terug en likken de honden zich schoon. Het "hangen" is echter niet beslist noodzakelijk voor een geslaagde dekking, aangezien de zaaduitstorting doorgaans vóór de zwelling plaatsvindt.

Alvorens de dekking plaatsvindt moet je ervoor zorgen dat de teef alle inentingen heeft gehad. Wanneer je een teef voor het eerst laat dekken, of wanneer een reu voor het eerst dekt, moet je er rekening mee houden dat de onervarenheid tot problemen kan leiden, zoals voortijdige zaadlozing (buiten de vulva), of het bijten van de teef bij het inbrengen van de penis. Dit kan worden voorkomen door de teef aan te lijnen nadat de honden uitgespeeld zijn (het voorspel is beëindigd) en de teef zich "stelt". Help echter niet al te snel, want sommige honden worden daar zenuwachtig van, en meestal redt de natuur zichzelf heel goed. Geef de honden vooral rustig de tijd.

De leeftijd van de reu speelt geen rol, zeker niet tot 8 jaar, maar de teef is tot en met haar derde jaar in topvorm. Daarna neemt het aantal jongen per nest geleidelijk af.

Beperk het aantal dekkingen tot twee, met hooguit één dag tussen die twee paringen. Anders wordt de teef op verschillende tijdstippen bevrucht en krijgt zij pups van te verschillende leeftijd, waardoor sommige pups te lang of te kort gedragen worden. Te kort gedragen pups missen vaak hun zuiginstinct en sterven uiteindelijk, of blijven eeuwig zorgenkinderen, te lang gedragen pups komen soms beschadigd ter wereld omdat zij te groot zijn om de geboorteweg te passeren. Ook kunnen zij - inmiddels gestorven - het geboortekanaal blokkeren, waardoor het leven van de andere pups in gevaar komt.