Welkom  de Nizinny Puppies Fokken Shows Medisch Foto's Evenementen Contact Links


TEKEN

Teken zijn spinachtige beestjes die leven van het bloed van hun gastheer. Het zijn dus parasieten. Ze zijn vrij klein om te zien, van een halve mm tot enkele mm's groot. Als ze bloed opzuigen worden ze groter, maar zelden groter dan een cm. Er zijn verschillende soorten teken. Sommige teken zijn onschuldig maar er zijn ook teken die ziektes kunnen overbrengen waarvan de bekendste de ziekte van Lyme is. Maar ook andere ziektes zoals Babesiose en Ehrlichia kunnen door teken worden overgedragen. Lyme komt helaas gewoon in Nederland voor. Babesiose komt in Nederland zeer zelden voor en Ehrlichia komt alleen voor in de zuidelijke landen.
 

Deze teek is volgezogen met bloed.

Waar zitten die teken?

Teken zitten vooral in bomen en struiken en kunnen u en uw hond daardoor vrij gemakkelijk bijten. Ze laten zich uit bomen vallen op u of uw hond. Ook kunnen ze in het gras zitten waar u of uw hond doorheen loopt. Ze bijten zich dan het liefst vast op plekjes die zacht, vochtig en warm zijn. Daarom zijn ze niet altijd even makkelijk te vinden. Ze kunnen in de oren kruipen, maar ook tussen tenen of vingers. Juist bij honden met een lange vacht zijn ze vaak moeilijk terug te vinden. Ze kunnen enkele uren maar soms ook dagen blijven zitten tot ze zich vanzelf weer los laten. Maar hoe langer ze zitten hoe groter de kans op besmetting met een ziekte is.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Om tekenbeten bij mensen te voorkomen kun je het beste kleding dragen met lange mouwen en een lange broek. Hoe meer blote huid je hebt, hoe groter de kans is dat je gebeten wordt.
Ook kun je beter niet door het hoge gras lopen op plekken waarvan je weet dat er teken kunnen voorkomen. Voor honden zijn er allerhande beschermende middelen om het de teek moeilijker te maken om te bijten. Onder andere tekenbanden en sprays die tegen teken en vlooien werken. Maar het beste kunt u ook nog de hond na elke wandeling controleren zodat de teek zo snel mogelijk verwijderd kan worden. Hoe sneller de teek er af is hoe kleiner de kans op besmetting met een ziekte.
 

 

Hoe verwijder je een teek?

Het verwijderen van teken is bij mensen en honden hetzelfde.
Er zijn verschillende manieren om teken te verwijderen. Je hoort soms dat mensen de teken verdoven met alcohol voor ze ze verwijderen. Maar dit kun je beter niet doen. De teek kan misselijk worden en gaan braken. Het gif zit in het speeksel en komt op die manier dus in het lichaam van u of uw hond.Beter is het om de teek net achter de huid te pakken met een tekentang of een breed pincet, de teek een halve slag te draaien en er uit te trekken. Als je een volle teek eruit trekt let dan op dat je hem niet platdrukt, wat bijvoorbeeld kan gebeuren als je hem met je vingers eruit trekt.
Je kan dan zijn maaginhoud eruit duwen waardoor zijn gif alsnog in het lichaam van u of uw hond gespoten wordt. Heel soms blijft de kop van de teek achter. Let erop dat dit niet gaat ontsteken! Het beste kun je de plek waar de teek verwijderd is even ontsmetten met jodium of alcohol.


IZiektes die door teken overgebracht kunnen worden.

Lyme:

De ziekte van Lyme is een ziekte die bij mens en dier voor kan komen.
Op het moment dat je door een besmette teek gebeten wordt en je de teek verwijdert moet je de plek van de tekenbeet goed in de gaten houden.
Bij honden ontstaat er vaak alleen een bultje dat weer snel verdwijnt, soms ontstaat een rode plek maar dat is vaak moeilijk te zien vanwege de beharing. Bij mensen kan er binnen 1 tot 3 weken een vreemde rode plek ontstaan. Lyme kan aandoeningen van gewrichten, huid, zenuwstelsel en hart veroorzaken.
Er zijn 3 stadia die de ziekte doorloopt.

In het eerste stadium ontstaat binnen 1 tot 3 weken een grote rode kring rond de bijtplek van de teek. Of bij honden dus alleen een bult die weer verdwijnt.
In het tweede stadium kunnen na weken tot maanden klachten ontstaan zoals pijn in de armen of benen, hoofdpijn, dubbel zien en een aangezichtsverlamming, waardoor het ooglid niet meer sluit en de mondhoek hangt. Heel zeldzaam komen ook hartklachten voor.
Bij honden ontstaan klachten als mank lopen,gewrichtsontstekingen, neurologische verschijnselen, jeuk op de bijtplek, sloomheid en koorts.
Deze klachten komen door aantasting van het zenuwstelsel, gewrichten en het hart.
Zonder behandeling kom je in het derde stadium, de klachten worden erger en in zeldzame gevallen kan het zelfs tot de dood leiden.
Een behandeling tegen de ziekte is in bijna elk stadium te beginnen. Het is een behandeling met anti biotica. Bijna in alle gevallen slaat de anti biotica aan en is de ziekte volledig te genezen. Maar hoe sneller je erbij bent hoe minder groot de kans is op blijvende klachten.

Babesiose:
Deze ziekte komt meestal alleen in de zuidelijke landen voor.Maar helaas zijn er in Nederland ook gevallen bekend van besmette honden die nog nooit in het buitenland waren geweest.Na het bijten door een met Babesiose besmette teek heb je een incubatietijd van 1 ŕ 2 weken. De honden worden lusteloos, vallen af, krijgen koortsaanvallen, een versnelde pols en ademhaling en een bepaalde vorm van bloedarmoede. Ook kan de hond bloed gaan plassen, dit komt doordat de bloedparasiet zich hecht aan de rode bloedcellen waardoor deze afsterven. De milt raakt vergroot. De grote hoeveelheden rode kleurstof (hemoglobine) worden via de urine afgevoerd waardoor de hond rode urine plast. Zonder behandeling kan de hond een chronische vorm ontwikkelen wat vaak tot de dood leidt. Behandeling met imidocarb dipropionaat (CarbesiaŽ) wordt door Utrecht aangeraden.

 

 

 

 

NIZINNY VERBOND NEDERLAND