Welkom  de Nizinny Puppies Fokken Shows Medisch Foto's Evenementen Contact Links

Vlooien
Vlooien zijn parasieten en leven van het bloed van hun gastheer. In dit geval de hond.
Ze springen op de hond, zuigen zich vol met bloed en laten zich daarna weer van de hond vallen.
Ze leven soms op de hond, maar ook gewoon in uw huis, in de vloerbedekking, in kieren en naden en in de hondenmanden.

De vrouwtjesvlo legt gemiddeld zo een 50 eitjes per dag in de eerste 3 weken van haar leven.
Deze eitjes vallen soms uit de vacht van de hond op uw vloerbedekking, in de auto etc.
Die eitjes komen na 1 a 2 dagen uit, er komen dan larven uit. De larfjes zijn ongeveer een halve cm lang. Ze kruipen in speeltjes en diep in de vloerbedekking. Op die plekken gaat de larven verpoppen. De poppen kunnen dan 1,5 jaar leven in die staat. Door trillingen komt de pop tot leven en is dan een volwassen vlo. Hoe warmer het is hoe sneller de ontwikkeling van ei tot vlo gaat.

 

 

 

Deze hondenvlooien kunnen niet leven op de mens zoals op de hond, maar ze kunnen mensen wel prikken.

Het bestrijden van vlooien is vaak moeilijk. Juist vanwege de larfjes die overal in kruipen en zich daar verpopt heel lang in leven kunnen houden.
Het is dus belangrijk dat je niet alleen de vlooien op de hond bestrijdt, maar dat je ook de hondenmand, de vloeren (zeker met vloedbedekking) goed schoonmaakt en evt insprayt met bestrijdingsmiddelen.

Sommige honden zijn overgevoelig voor vlooien en 1 vlooienbeet kan voor grote irritaties zorgen. 
Deze irritaties komen door een overgevoeligheidsreactie op vlooienspeeksel. Om ervoor te zorgen dat het bloed van de hond niet meteen stolt na een beet spuit de vlo een beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit wat de bloedstolling remt. Sommige honden hebben echter een allergie voor dat eiwit waardoor er heftige jeuk ontstaat. 1 beet kan zorgen voor 5 tot 7 dagen jeuk!!

Er is een grote verscheidenheid aan vlooienbestrijdingsmiddelen op de markt die variŽren van anti conceptie voor vlooien tot allerhande sprays druppels en poeders voor op uw hond of voor in huis. Als je hond veel last van vlooien heeft dan moet je ook meteen de hond ontwormen. Vlooien kunnen namelijk lintwormen overbrengen.

 

 

 

NIZINNY VERBOND NEDERLAND