Welkom  de Nizinny Puppies Fokken Shows Medisch Foto's Evenementen Contact Links

Baarmoederontsteking bij de teef

Zoals hierboven al besproken komt bij de niet gecastreerde teef regelmatig baarmoederontsteking voor. Ook wel pyometra genoemd. “pyo” staat voor pus en “metra” voor het Latijnse uterus wat baarmoeder betekent.
Allereerst komt een baarmoederontsteking ( pyometra) het meest voor ongeveer 6-9 weken na een loopsheid. Dit doordat in die periode het slijmvlies van de baarmoeder weer dun wordt en wat vocht afscheidt daarbij. Wanneer er bacteriën bij dit vocht komen en zich nestelen in de baarmoeder van de hond kan dit grote gevolgen hebben.
De meest voorkomende symptomen van een pyometra zijn sufheid en algemeen ziekbeeld, veel drinken en veel plassen, braken, koorts, uitvloeiing (niet altijd!) en soms is zelfs een toenemende omvang van de buik zichtbaar.

Nu kunnen we een pyometra onderverdelen in 2 soorten
- met gesloten cervix ( baarmoedermond)
- met open cervix
 

 

Dank aan kennel Z Ponlandii voor de foto

 

De open cervix
Bij deze vorm zien we vrij veel uitvloeiing uit de vulva welke kan variëren van groen/gelig tot rood/bruin.
Ondanks dat de teef dit grotendeels zelf zal weglikken is dit symptoom maar moeilijk te missen zowel in de vacht als op bijvoorbeeld het kleed. Daarnaast ontstaat er ook een zeer penetrante geur door al deze bacteriën.

De gesloten cervix
In tegenstelling tot de open cervix hebben we hier niet te maken met uitvloeiing.
Hierdoor loopt de baarmoeder vol met pus waar het niet weg kan. Wanneer er niet snel ingegrepen wordt zal het dier erg snel achteruit gaan en kan in het ergste geval binnen 36 uur doodgaan. Vooral door de vrijkomende toxines die het lichaam vergiftigen en op die manier de nieren kapot maken.

In beide gevallen bestaat de kans dat door de druk op de baarmoeder deze “knapt”.
Daarom is het zaak dat er snel chirurgisch in gegrepen wordt waarbij de gehele baarmoeder en eierstokken verwijderd zullen worden. Een pyometra moet dan ook altijd gezien worden als spoedgeval!
Een enkele keer kan men proberen met medicijnen de ontsteking de kop in te drukken maar dit werkt veelal niet voldoende en na een kuur zal de ontsteking de kop weer opsteken.

Ga bij twijfel dus altijd langs uw dierenarts. Beter 1x te veel dan 1x te laat……
 

 

 

 

NIZINNY VERBOND NEDERLAND