Welkom  de Nizinny Puppies Fokken Shows Medisch Foto's Evenementen Contact Links

voor en nadelen Castratie bij een reu

wat zijn zo de voor- en nadelen bij castratie van een reu?

Nadelen:

Hormoonhuishouding: ingrijpen in de hormoonhuishouding wat tegennatuurlijk is. Dit is een argument dat tegenstanders veel gebruiken en ook mannen die castratie van hun reu voelen alsof ze zelf iets verliezen. Zelf vind ik dit geen argument. Reuen die intact zijn beletten op zoek te gaan naar een teef om te dekken is ook tegennatuurlijk en frustreert de hond enorm.

Narcose: Hoewel een castratie bij een reu een veel minder zware operatie is, is er natuurlijk ook hier sprake van een narcose met alle risico's van dien. De huidige narcosetechnieken maken dat risico minder en u kunt een risicobeperkend bloedonderzoek laten doen.

Incontinentie: Ook bij een reu is er kans op incontinentie na een castratie, maar die kan eveneens op latere leeftijd bij een intacte reu ontstaan.

Vachtverandering: Nog een nadeel is mogelijke vachtverandering net als bij de teven.
 

Toegenomen eetlust: toegenomen eetlust zodat de bazen moeten oppassen met voeren.

Gedrag: Ún een onzeker reu kan bij vroege castratie banger worden wat zelfs in gevallen zou kunnen omslaan in angstagressie. Daarnaast heeft vroege castratie soms het gevolg dat intacte reuen de castraat als teef gaan zien en erop willen rijden.

Voordelen:

Gedrag: wanneer vroeg gecastreerd wordt dan heeft de reu nog niet dat typisch machogedrag ontwikkeld waardoor de reu feller wordt tegen andere reuen. Hij wordt vaak (niet altijd) aanhankelijker en liever en in plaats van de hele tijd teven te willen bestijgen gaat hij spelen. Minder gefrustreerd gedrag dus. De verandering kan een maand of twee op zich laten wachten maar we hebben ook al meegemaakt dat de reu binnen twee weken al gunstiger gedrag ging vertonen.

Veiligheid: De reu zal niet proberen te ontsnappen om op zoek te gaan naar een teef en op straat rondzwerven totdat hij succesvol is met alle verkeersgevaren van dien. Je reu zal maar een dodelijk ongeval veroorzaken wanneer hij een gaatje in de omheining vindt of de deur net even iets te lang op een kiertje stond.
Wacht men te lang met castreren dan zal het willen vechten met andere reuen niet door castratie veranderen en zeker niet als hij daarbij succes had.


 

Vlaggen en plassen: Daarnaast zal hij aanzienlijk minder overal zijn poot tegenaan optillen.

Medisch: De kans op voorhuidontsteking minder en vergroting van de prostaat is minder maar prostaatkanker wordt niet voorkomen.
Wanneer je twijfelt over het effect dat castratie op je hond overbrengt, kun je overwegen om de hond eerst chemisch te laten castreren. Chemische castratie werkt namelijk tijdelijk en de normale operatie kun je niet terugdraaien.
 

 

 

NIZINNY VERBOND NEDERLAND