Welkom  de Nizinny Puppies Fokken Shows Medisch Foto's Evenementen Contact Links

TANDSTEEN EN TANDVERZORGING

Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Het bestaat uit resten voedsel, zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriŽn. Voor ons is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit.
Vooral bij uw buitenlandse hondjes kan er nogal vaak wat mankeren aan het gebit omdat deze hondjes nooit goede voeding hebben gehad. Heel soms zie je bij een hond dat het glazuur bijna helemaal weg is, de tanden hebben dan geen bescherming meer en zijn soms ook anders van vorm. Deze tandbeschadiging kan komen omdat de hond als pup hondenziekte heeft gehad.
Bij deze aandoening kunt u weinig doen om het gebit helemaal in orde te krijgen.

 

 

Tandsteen wordt gevormd op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. Het gebit komt hierdoor los te zitten. Door deze ontsteking in de mondholte gaat uw dier onaangenaam ruiken uit zijn bek. Ondanks al deze narigheid hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen, tenzij ook de grote scheurkiezen aangetast zijn. Soms kunnen bacteriŽn uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en elders klachten geven. Berucht hierbij zijn tussenwervelschijf- en hartklep-ontstekingen.

De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen.
Hiervoor zijn speciale krabbertjes in de winkel te koop waarmee u zelf de aanslag van de tanden kunt krabben. De meeste honden vinden dit niet plezierig maar laten het goed toe. Daarnaast helpt regelmatig poetsen meer aanslag voorkomen.
Soms laat de hond het absoluut niet toe of krijgt u de aanslag met de krabber niet los dan kunt u het bij uw dierenarts laten doen. Dit gebeurt meestal onder narcose. Als het tandvlees ontstoken is, dan krijgt de hond een kuur anti biotica.
Bijkomende klachten, zoals de eerder genoemde tussenwervelschijf- of hartklep-ontstekingen, moeten uiteraard ook worden behandeld.

Tandbeschadiging door hondenziekte

Als u wilt voorkomen dat uw huisdier tandsteen krijgt moet u goed op zijn voeding letten. Hoe zachter het voedsel is (diners of blikvoer b.v.) des te makkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg dus voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen, dit houdt het gebit in conditie. Geef dus liefst harde brokken en laat de hond regelmatig op kluiven of botten kauwen. U kunt ook proberen om de tanden van uw dier te poetsen. Meestal laten ze dit na enige tijd goed toe. Er zijn hiervoor inmiddels speciale tandpasta's en tandenborstels in de handel, maar met een kindertandenborstel en peutertandpasta komt u al een heel eind. Als u een pup heeft, wen hem dan meteen aan tandenpoetsen, dan heeft u later minder problemen. Er bestaat ook speciale hondentandpasta met b.v. leversmaak. Deze is bij uw dierenarts verkrijgbaar. Normaal gesproken is het voldoende als u drie tot vier maal per week het gebit van uw huisdier verzorgt.
 

 

 

 

NIZINNY VERBOND NEDERLAND