Welkom

Op de website van het Nizinny Verbond Nederland. 

Naar de nieuwe baas:

Als de pups vijf weken oud zijn kunnen ze voor het eerst even bij de moeder weggehaald worden. In de drie weken die daarop volgen kunt u die periodes steeds langer maken. Na zeven á acht weken kan de pup helemaal bij de moeder weg en gaat hij meestal naar een nieuwe eigenaar.

Als fokker moet u zich realiseren dat dit een enorme verandering betekent voor het hondje. U kunt de overstap makkelijker maken door een aantal maatregelen te nemen. Geef de nieuwe baas bijvoorbeeld een lap stof mee die een poosje in het nest heeft gelegen. En geef ook wat voer mee waaraan de pup gewend is.

Als u merkt dat de nieuwe eigenaar daar behoefte aan heeft, kunt u hem wijzen op een aantal zaken:
Een hond is een groepsdier en heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Daar moet de pup nog aan wennen. Een hond ligt van nature graag in een hol. Hij voelt zich dus het meest op zijn gemak in een beschutte kist, bench of mand.

De eerste drie maanden zijn voor de opvoeding van een pup erg belangrijk. Geef tips over het zindelijk maken en het opvoeden van de hond. Wijs op uitstekende boekjes en cursussen die er op dit gebied zijn, wijs op het belang van ontwormen, vlooienbestrijding en inentingen. Geef het ingevulde vaccinatieboekje mee.

Identificatie en registratie:

Honden kunnen worden geïdentificeerd door middel van een tatoeage in het oor of door een microchip. Deze microchip, ook wel transponder genoemd, wordt onderhuids aangebracht en is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. De hond voelt praktisch niets van deze elektronische identificatie en is voor altijd herkenbaar. Het unieke chipnummer kan met een speciale 'chipreader' worden gelezen.

Honden zonder stamboom kunnen door de dierenarts van een chip worden voorzien. Deze plakt dan een sticker met het nummer van de chip in het vaccinatieboekje. Deze honden worden geregistreerd bij een databank, bijvoorbeeld de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren.
 
Pups met een stamboom moeten al bij de fokker een chip krijgen. Deze chip wordt ingebracht door een medewerker van de "Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland". De pups worden dan automatisch geregistreerd bij deze Raad van Beheer. Het is aan te raden deze pups daarnaast ook te laten registreren bij bijvoorbeeld de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren.