Nestje fokken:
Allereerst willen we een misverstand uit de wereld helpen: het is niet zo dat het krijgen van een nestje beter is voor de gezondheid van een teef. Als dat uw motivatie is om met uw teef te fokken, kunt u beter uw dierenarts om advies vragen voor een effectieve geboortebeperking. Wilt u om andere redenen gaan fokken, stel dan eerst de volgende twee dingen vast:
* voldoet de teef ruimschoots aan de typische kenmerken en eigenschappen van het ras?
* bestaat er een kans op het doorgeven van erfelijke afwijkingen?
Om deze vragen te kunnen beantwoorden hebt u wellicht meer informatie nodig over de Nizinny. Deze informatie vindt u hier op de site, en u kunt informatie opvragen bij de aangesloten fokkers. Voor dek- en geboorteformulieren heeft u een stamboom nodig. Als u een stamboom wilt aanvragen, neem dan contact op met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Amsterdam.
Ontwormen:
Ontworm de teef voor ze gedekt wordt. Het is sterk af te raden dit tijdens de dracht te doen. De pups moeten op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd worden. Herhaal dan ook de behandeling bij de moeder. Overleg met uw dierenarts voor welke vaccinaties uw teef in aanmerking komt en laat haar inenten voordat ze loops wordt en u haar wilt laten dekken.
Verantwoord fokken:
Als je opzoek gaat naar een dekreu, probeer je eventuele fouten die de teef heeft goed te maken met de reu. Heeft de teef bijvoorbeeld een te steil voorfront, zoek dan een reu met een goed voorfront. Vaak wordt door mensen gedacht: "mijn teef heeft een lange neus, dan gebruik ik een reu met een korte neus". Zo werkt het dus niet. Er worden nu waarschijnlijk pups geboren met lange en korte neuzen in het nest en dat is niet de bedoeling. Je moet dan een reu nemen, met de juiste neuslengte. Dat van die neus is natuurlijk maar een voorbeeld, maar zo werk je aan de verbetering van het ras.
Zorg dat beide dieren op HD zijn onderzocht en getest zijn op PRA en cataract. In veel gevallen moet je met de teef naar de eigenaar van de reu. Laat de honden samen los, maar zorg ervoor dat de teef eerst geplast heeft. De reu gaat de teef besnuffelen, en probeert haar dan te dekken. Soms moet er geholpen worden, maar als je de dekking bij een ervaren fokker haalt, weet deze wel hoe er ingegrepen moet worden. Als de reu de teef dekt zwelt zijn geslachtsdeel op, en komt hij vast te zitten aan de teef. Hij laat zich van de teef afglijden en draait zich zo om dat de honden met de billen tegen elkaar aan staan. Niet elke teef vind dit prettig, sommige beginnen te piepen of te schreeuwen. Rustig blijven en beide honden geruststellen en vasthouden is erg belangrijk. Het aan elkaar vastzitten (hangen), kan gemiddeld 15 tot 45 minuten duren. Geduld is dus geboden. Als de dekking gedaan is gaat de teef zich wassen. Zet haar dan op een rustige plek en geef haar de tijd om weer tot zichzelf te komen. Meestal wordt de dekking 48 uur later herhaalt.
Inteelt:
Dit is een combinatie van bijvoorbeeld moeder en zoon, vader en dochter of broer en zus Opa en kleindochter. Alle fouten die de beide honden hebben worden nu sterk vastgelegd en zijn er niet meer uit te fokken. DEZE COMBINATIES ZIJN VERBODEN!
Outcross:
Hierbij hebben zowel de reu als de teef qua familie niets met elkaar te maken. Is een mogelijkheid om vers bloed in de lijn te krijgen, maar men weet totaal niet wat men van de pups kan verwachten.
DIT VERDIENT DE VOORKEUR OM DE GEZONDHEID BINNEN HET RAS ZOVEEL MOGELIJK TE WAARBORGEN