Welkom

Op de website van het Nizinny Verbond Nederland. 

Wat is een show:

Een hondenshow is een wedstrijd tussen de ingeschreven honden. De jurering ligt in de handen van een keurmeester. Een keurmeester bepaald aan de hand van het uiterlijk van de hond welke hij/zij het beste vindt. Er wordt gekeken naar bouw en beweging, en de hond welke het meest aan de rasstandaard voldoet behoort te winnen.
Laat u niet ontmoedigen door een teleurstellende uitslag! Een keurmeester heeft immers ook een persoonlijke smaak, en de smaak van de ene keurmeester is anders dan die van de andere keurmeester. Ook is het showen van honden een vak apart wat geleerd moet worden. Een beginnende exposant zal zijn/haar hond minder goed kunnen presenteren dan een ervaren exposant, wat zijn weerslag vindt in het eindresultaat. Vraag de fokker van uw hond om advies. Een goede fokker zal u ook qua showen met raad en daad bijstaan.
 
Een hondenshow wordt georganiseerd door een Kynologenvereniging, welke hiervoor een schriftelijke vergunning van het Raad van Beheer gekregen heeft. Bij het secretariaat van de organisatie kunt u een inschrijfformulier aanvragen waarmee u uw Polski Owczarek Nizinny aan kunt melden voor de desbetreffende show. Op dit formulier moeten onder andere de volgende gegevens van de hond vermeld worden:

-het ras
-de naam
-de geboortedatum
-de ouders
-de fokker
-de eigenaar
-in welke klas de hond ingeschreven wordt
Met het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart u akkoord te gaan met de voorwaarden van de tentoonstelling en verplicht u uzelf het inschrijfgeld te voldoen.

Klasse indelingen:

In Nederland delen we honden in een aantal klassen in. Bij het bepalen in welke klas je hond thuishoort, is de dag waarop de hond geshowd wordt beslissend. Niet ieder type show of clubmatch kent alle klassen. Ook is er een verschil tussen de klassen. Zo krijgen honden uit de jongste puppy-, puppy-, jeugd- of veteranenklassen geen CACIB en krijgen honden uit de jongste puppy- of puppyklas ook geen CAC.

Het openstellen van een kampioensklas geldt alleen voor kampioenschapsclubmatches en clubmatches van rasverenigingen. Dit geldt dus niet voor een clubmatch van een kynologenvereniging. Uiteraard mag je kampioenshonden op de clubmatch van een kynologenvereniging wel in een andere klasse inschrijven. Het inschrijven in de kampioensklas op een kampioenschapsclubmatch is niet verplicht. Je mag kampioenshonden ook in andere klassen inschrijven.

Voor de gebruikshondenklas heb je een gebruikshondenverklaring nodig. Op de pagina 'verklaring gebruikshonden' vind je hier meer informatie over.

De indeling is als volgt:

Klassen

Leeftijd

CACIB   show

CAC  show

Kampioen schaps- clubmatch

Clubmatch

 Jongste puppyklas

(minor puppy) 

 4 tot 6  maanden.

  O

  O

  O

  O

 Puppyklas.

 6 tot 9  maanden.

  O

  O

  O

  O

 Jeugdklas.

 9 tot 18  maanden.

  V

  V

  V

  V

 Tussenklas.

 15 tot 24  maanden.

  V

  V

  V

  V

 Open klas.

 Vanaf 15  maanden

  V

  V

  V

  V

Gebruiks-
honden klas.

 Vanaf 15  maanden.

  V

  V

  V

  V

 Kampioensklas

 Vanaf 15  maanden.

  V

  V

  V

  V *

Veteranenklas.

 Vanaf 8 jaar.

  V

  V

  V

  V

Fokkersklas.

 Vanaf 9  maanden,  door  exposant  gefokt.

 n.v.t.

 n.v.t.

  O

  O

Collectieve klassen


Fokkerijklas.

 Minimaal 3,  maximaal 5  honden van  zelfde  ras/variëteit/  fokker,  mogelijk  verschillende  eigenaren.

  O

  O

  O

  O

Koppelklas.

 Reu en teef  van zelfde  ras/variëteit  en van  dezelfde  eerste  eigenaar.

  O

  O

  O

  O

Nakomelingen
klas.

 Reu of teef  met minimaal  3, maximaal 5 eerste  generatie  nakomelingen.

  O

  O

  O

  O

O   = Optioneel

V   = Verplicht

V *= Uitsluitend verplicht bij de clubmatch van een rasvereniging